Hvert år, når årstidene skifter, kommer behovet for å bytte dekk på bilen. Enten det er fra sommer- til vinterdekk eller omvendt, kan dekkbytte være en enkel oppgave når du har riktig utstyr og følger noen enkle trinn. Her er en guide som hjelper deg med å skifte bildekk selv.

Sjekk snødybder på drysse.no

Forberedelser før dekkskiftet

Før du begynner å skifte dekk på bilen, er det noen viktige forberedelser du må gjøre.

 1. Ha riktig verktøy og utstyr klart: Du trenger et sett med riktig verktøy, inkludert en jekk, hjulkryss eller en momentnøkkel, hansker, pledd, lykt (hvis det er mørkt), mønsterdybdemåler, dekktrykksmåler og eventuelt en pipe til låsebolt. Forsikre deg om at du har alt dette utstyret tilgjengelig før du starter.
 2. Finn et trygt sted å skifte dekk: Sørg for å velge et flatt og stabilt område å jobbe på. Dette vil forhindre uønskede hendelser, som at bilen triller av jekken.
 3. Kontroller dekkene nøye: Før du begynner å bytte dekk, må du inspisere dekkene nøye. Mål mønsterdybden på både sommer- og vinterdekk for å sikre at de er sikre å bruke i sesongen som kommer.

Slik skifter du dekk

Når du har gjort forberedelsene, kan du begynne selve prosessen med å bytte bildekk.

 1. Sett på håndbrekket og sett bilen i gir: For å forhindre at bilen beveger seg mens du arbeider, aktiver håndbrekket og sett bilen i gir (eller «Park» hvis du har automatgir). Har du luftfjæring kan det hende du må aktivere «jekke-modus» under innstillingene i bilen.
 2. Løsne hjulboltene: Bruk hjulkrysset eller momentnøkkelen til å løsne hjulboltene før du jekker opp bilen. Dette er enklere å gjøre før bilen er løftet fra bakken, men ikke skru boltene helt ut – bare løsne dem.
 3. Finn riktig jekkpunkt: Instruksjonsboken til bilen din vil vise deg hvor jekken skal plasseres. Bruk kun de angitte jekkpunktene, da feil plassering kan skade bilens karosseri.
 4. Jekk opp bilen: Når jekken er riktig plassert, begynn å heve bilen til hjulet er klart til å løftes fra bakken. Sørg for at jekken er stabil før du fortsetter.
 5. Skru ut hjulboltene: Nå som bilen er hevet, kan du fullstendig skru ut hjulboltene. Hold kontroll på dem, da du vil trenge dem igjen senere.
 6. Ta av hjulet: Når boltene er fjernet, kan du forsiktig trekke hjulet av navet. Noen ganger må du gi hjulet et lite dytt for å løsne det.
 7. Sjekk at du har riktig dekk: Før du monterer det nye dekket, forsikre deg om at det er det riktige dekket for sesongen. Noen dekk har en spesifikk rotasjonsretning, som er merket med en pil på siden av dekket. Pass på at denne peker fremover.
 8. Monter det nye hjulet: Plasser det nye dekket på bilens nav, sørg for at hullene i felgen matcher hullene i navet. Skru inn den nederste hjulbolten for hånd for å holde dekket på plass.
 9. Skru inn boltene: Skru inn alle hjulboltene for hånd før du strammer dem med verktøy. Når du strammer, bruk kryssmønsteret, noe som betyr at du strammer boltene diagonalt. Referer til instruksjonsboken for riktig moment, eller stram boltene med en latmannsarm til de sitter godt.
 10. Senk bilen ned og etterstram: Senk forsiktig bilen med jekken og etterstram hjulboltene i kryssmønsteret igjen. Etterstram gjerne hjulboltene på nytt etter du har kjørt noen kilometer.
Husk å etterstramme hjulboltene.
Husk å etterstramme hjulboltene når bilen er satt på bakken. Etterstram gjerne hjulboltene på nytt etter du har kjørt noen kilometer.

Etter dekkskiftet

Etter at du har fullført dekkskiftet, er det viktig å gjøre noen etterbehandlingsoppgaver.

 1. Vask hjulene: Rengjør de hjulene du har tatt av bilen grundig med felgrens og vann. Lagre dekkene innpakket i plast eller lignende. Dekkene bør helst lagres innendørs ved jevn temperatur og beskyttes mot direkte sollys.
 2. Sjekk lufttrykket i dekkene: Kontroller at dekkene har riktig lufttrykk i henhold til bilens spesifikasjoner. Lufttrykksnivåene finnes vanligvis i dørkarmen, instruksjonsboken eller på innsiden av tanklokket. Sørg for at dekkene er kalde når du sjekker trykket.
 3. Etterstram hjulmutterne: Etter å ha kjørt omtrent fem mil, bør du etterstramme hjulboltene. Dette vil bidra til å holde hjulene sikre.
 4. Kalibrere TPMS-systemet: Hvis bilen din er utstyrt med et dekktrykkovervåkingssystem (TPMS), må du kanskje nullstille eller kalibrere det for de nye dekkene for å unngå varsellamper i dashbordet.

Ved å følge disse trinnene og ta vare på dekkene dine riktig, kan du enkelt bytte dekk på bilen selv og sikre en trygg og komfortabel kjøreopplevelse i de forskjellige årstidene.